Onze grootste klimaatverbouwing loopt voor geen meter

  Weergaven 40,242

Nieuwsuur

2 maanden geleden

Douchen, verwarmen, koken. In miljoenen huizen in Nederland gaat dat allemaal nog met gas. Maar daar moeten we vanaf, vindt het kabinet, willen we de klimaatdoelen van Parijs halen. We hebben nog tot 2050 om 7,8 miljoen huizen te verduurzamen zodat onze CO2-uitstoot daalt.
Maar het hele project met de proeftuinwijken loopt nog niet echt storm: de teller staat pas op enkele honderden huizen. In de wijken waar men als proef al begonnen is met verduurzamen, blijkt dat alles in de praktijk erg tegenvalt. En de kosten zijn ook nog eens beduidend hoger dan verwacht.
Wij onderzochten waar het zo misgaat met het aardgasvrij maken van onze huizen en leggen je uit hoe het kan dat de grootste verbouwing van Nederland zo stroef verloopt.

#klimaat #aardgas #wonen
De reactie van het ministerie op dit verhaal lees je hier: nos.nl/l/2370828

Reacties
Teut Hamer
Teut Hamer Dag geleden
In Engeland is alpha-311 elke lantaarnpaal langs snelweg in vertikale windturbine aan het veranderen. Vouwen ze om paal heen. 🤫
KLOOTHOMMEL
KLOOTHOMMEL 11 dagen geleden
Waarom zou ik van het gas afwillen.
Reinout Schotman
Reinout Schotman 21 dag geleden
Ik heb ThuisBaas van Urgenda een uitgebreid onderzoek naar ons huis laten uitvoeren. Doel was: van het gas af. We hebben een grote, half-vrijstaande jaren-30 woning. Zou ca €60-80k kosten en de financiële baten waren er nagenoeg niet. Maatregelen die zin hebben, heb ik al uitgevoerd: isolatie, zonnepanelen, elektrische auto.
gandalfx77
gandalfx77 22 dagen geleden
overheid denkt over milieu, terwijl zij stiekem afval dumpen in maas. nlposts.info/past/p5q52dKwnWeGzJs/video&ab_channel=Zembla
TheSamohtnj
TheSamohtnj 26 dagen geleden
Oh wauw dat is slim, focus daar inderdaad maar op. Als starter die econometrie heeft gestudeerd kan ik helaas geen huis betalen, maar maak je geen zorg, ik blijf wel thuis wonen, en die 40% belasting betaal ik natuurlijk ook maar al te graag!
P
P Maand geleden
Tenenkrommend deze video’s. Men weet totaal niet wat voor impact dit heeft voor jan modaal. Schandalig is het eigenlijk. En dat terwijl in Duitsland men juist subsidie krijgt om aan het gas te gaan. Maar ach, iedereen stemt toch weer op onze vriend Rutte. Je krijgt waar je voor stemt.
White Gorilla
White Gorilla 25 dagen geleden
In België en Oostenrijk gaan ze ook massaal over op gas....
Love0verflow
Love0verflow Maand geleden
Bijna alsof er iemand mij dit al heeft proberen uit te leggen. Hmm maar wie was dat ookalweer?
Stefan Mafait
Stefan Mafait Maand geleden
Ja mijn appartementje van 1960 is van het gas af. Veelal zelf verbouwd. Gaskachels en geiser en gasfornuis vervangen door een boiler, IR-panelen en inductiekookplaat. Bevalt me ook nog. Een zijde van de woonkamer is nog enkelglas en bakstene isoleren ook niet echt. Verder mag je natuurlijk niks zelf vervangen of toevoegen aan de buitenzijde.. Moeizaam duurt het nog jaren voordat de vve, gebonden aan wettelijke en gemeentelijke regels iets gaan doen. Erg jammer dat goedwillende mensen zo erg worden afgeremd voor het investeren in hun al te dure woning om later goedkoper te kunnen wonen.
AeroWB
AeroWB Maand geleden
Ongelooflijk dat de marketing afdeling van onze overheid doet alsof het van het aardgas af plan centraal is voor het halen van de klimaat doelen. En dat terwijl aardgas één van de meest schone manieren is van energieopwekking. Natuurlijk is het fijn om van het gas af te zijn, want we moeten dat importeren uit Rusland, en ook al is aardgas schoner dan bijna alle andere manieren van niet duurzame energie, het is nog steeds niet volledig duurzaam. Alle onderzoeken zeggen dat de de meest effectieve manier van het besteden van geld voor verduurzaming hier isolatie is, en dat je moet beginnen bij de slechtst geisoleerde huizen want daar is het meest te winnen. We zijn nu dubbel glas aan het vervangen voor driedubbel glas terwijl er nog super veel huizen enkelglas hebben, en we zijn nog prima werkende cv ketels en fornuizen aan het vervangen, nee dat is niet effectief. Daarnaast zitten we met een enorm huizen tekort waar onze overheid al jaren niks aan doet, afgezien van wat loze kreten en onzin regels, maar niks dat echt helpt, en nu gaan we die huizen nog veel duurder maken ook terwijl het maar zeer weinig oplevert. Die warmtepompen zijn binnen 10 jaar kapot, zijn ze dan nog steeds rendabel? Huizen voorzien van betere isolatie en zonnepanelen op het dak is effectief en snel rendabel, laten we daar eerst op focussen. Niewe woningen bouw je dan zonder aardgas, prima, maar zo veel geld en tijd stoppen in van het gas af is op dit moment niet de beste strategie.
trancelistic
trancelistic Maand geleden
We hebben een klimaat akkoord? Ik kan me niet herinneren dat we akkoord gingen.
Shooting sports Transparency
Shooting sports Transparency Maand geleden
Men vergeet voor het gemak dat het Nederlandse elektriciteitsnet gebaseerd is op aardgas als brandstof voor verwarming. Hierdoor is de capaciteit van ons netwerk zeer beperkt en scheurt het nu al uit haar jasje.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
gemiddeld huis verbruikt ongeveer 1300 m3 gas per jaar, dat is 2.5 ton CO2, compenseren hiervan kost ongeveer 3 tientjes. Het is complete nonsens om zsm van het gas af te gaan. We kunnen beter eerst ons geld investeren in het verduurzamen van industrie en in andere landen. Het is lekker makkelijk voor de overheid om de burger te dwingen om enorme bedragen te betalen om een klein beetje uitstoot te voorkomen zodat zij multinationals miljarden aan belasting kunnen laten ontduiken. Mijn vertrouwen zijn ze kwijt. de overheid heeft wel 25 miljard per jaar over om mensen uit veilige landen uit noord afrika hierheen te halen maar wij mogen voor het klimaat gaan betalen. PS: Als je 3000 euro uitgeeft aan triple glas weet je wat dat voor mij zou besparen per jaar op de energierekening? 30 euro. 100 jaar terugverdientijd. Compleet geschift.
connected online
connected online Maand geleden
Russisch gas, oh wacht mag niet van Amerika
Henk Repko
Henk Repko Maand geleden
Ik woon in een laat middeleeuwse stad. Alle huizen zijn hier volsteens gebouwd. Ik vind het raar dat de eigenaars hiermee belast worden. Moeten wij hier van het gas af ? Dan zal de gemeente toch een warmtenet moeten aanleggen. Hier in groen links stad Groningen was het plan om dit al in 2025 te realiseren, ambitieus maar niet realistisch. Als ze een warmtenet hier in de grond leggen waar de industrie zijn warmte op kwijt kan en wij onze huizen en winkels mee kunnen verwarmen , geef ik het een kans maar iedereen een warmtepomp? In een laat middeleeuwse stad? Ik denk van niet .
mr lonewolf groot wassink
mr lonewolf groot wassink Maand geleden
De ene na de andere hoax....
Patrick Jansen
Patrick Jansen Maand geleden
Waren al enkele politieke partijen die dit ruim van te voren voorzien hadden, maar dat werd afgedaan als fake nieuws en populisme. In Duitsland subsidie als je op gas gaat en in Nederland moeten we van het gas af, prachtig.
Theo W
Theo W Maand geleden
Wil helemaal niet van het gas af!! Gas is super schoon en de co2 kun je compenseren met groene daken en bomen. Goed voor de stad en voor de mens. Biomassa ook weer zo iets duurzaam bomen kappen en verbranden!! Wie verzint deze waanzin.
rais wat
rais wat Maand geleden
kom met windwokkels dan pfff moeilijk lastig xD plus ze vragen teveel voor iets wat veel goedkoper kan en is puur winst belangen op een hele slechte manier van werken
Dennis K
Dennis K Maand geleden
lol wie hadden er weer eens gelijk
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
de "negatieve" mensen die altijd gelijk blijken te hebben omdat ze kunnen rekenen en de rest maar wat aankloot op goed geluk
Matthijs Bakker
Matthijs Bakker Maand geleden
Dit gaat een fiasco worden
sehhi vooty
sehhi vooty Maand geleden
Dit hoor je niet in verkiezings praatjes en de huizencrisis is maar een eitje in vergelijk.
Spoonay
Spoonay Maand geleden
Vrij onzinnig dit als je de kosten van dit projectje met de gains tegenover een land als China zet. Als je het doet doe het dan passief en gedecentraliseerd via subsidies voor mensen die het willen. Die zijn er genoeg.
Souchira
Souchira Maand geleden
Gezien deze verandering voor de welzijn van het hele land end zelfs de wereld is vindt ik het apart dat mensen op individueel niveau duizenden euro's moeten neerleggen voor deze verandering. Dat lukt nog wel in een rijke buurt zoals in deze video maar het zijn juist de miljoenen appartementen voor mensen met midden tot laag inkomen die het minst zuinig zijn. Ik merk dat zelf ook ik woon in een appartement in een complex wat in 1960 is gebouwd. Er dubbel glas in maar de vloer, plafon en muren stellen echt weinig voor. Momenteel is dat zelfs in mijn voordeel want ik heb zowel boven als onder mij mensen wonen en die stoken genoeg dat ik zelden de kachel moet aanzetten. En deze woningen helemaal verbouwen om te verdoen aan de klimaat eisen gaat mogelijk gewoon meer kosten dan een complex bouwen want al die muren, plafons en vloeren zullen er volledig uit moeten. En dit zijn nog appartementen die goed bereikbaar zijn en allemaal hetzelfde zijn maar als je hier naar de binnenstad gaat kijken zit het vol met huizen die rond 1850 zijn gebouwd en waar een groot deel monumenten zijn. Veel succes deze huizen om te bouwen. Je zou haast moeten gaan denken aan nieuwbouw op ongekende grote schaal. Volledige nieuwe steden bouwen die van de grond op gemaakt zijn om aan de verwachtingen van de toekomst te voldoen. Dan mensen met goede deals motiveren om te verhuizen naar deze steden zodat oude gebouwen kunnen worden afgebroken vervangen. Maar goed dan zit je aan multi-biljoenen al dan niet triljoenen investering te denken. Ik denk persoonlijk dat dit tocht echt moet gebeuren en dan kan je maar beter zo snel mogelijk beginnen want wachten kost meer.
seeni gzty
seeni gzty Maand geleden
Binnenkort zit ik lekker permanent in Zweden en verwarm ik m'n huis met aardwarmte of gooi ik nog een blok hout in de haard... Kansloos gedoe van het gas af gaan...
sehhi vooty
sehhi vooty Maand geleden
Er is geen klimaatcrisis.
Joris
Joris Maand geleden
Gewoon mee kappen, totaal zinloos.
Brock !
Brock ! Maand geleden
@Joris Wat zijn betere alternatieven om uiteindelijk nul op de meter te krijgen wat uiteindelijk het doel is om de versnelling van de klimaatverandering te beperken? Woningen moeten beter geïsoleerd worden om energie verspilling tegen te gaan en de energie dat in een huishouden gebruikt wordt moet duurzaam zijn namelijk
Joris
Joris Maand geleden
@Brock ! nee hoor totaal niet zelfs, maar er zijn veel betere oplossingen mogelijk dan deze veel te dure zooi.
Brock !
Brock ! Maand geleden
Klimaatverandering is een hoax zeker?
oiuet souiu
oiuet souiu 2 maanden geleden
En zo worden de koophuizen nog duurder na zo investering.
Maurice Van De Logt
Maurice Van De Logt 2 maanden geleden
Van het gas af?, het meest absurde idee ooit. Aardgas is erg schoon, grootste deel van Europa gaat juist over op aardgas of gaat subsidie geven om dit mogelijk te maken. De Nederlandse staat heeft in het verleden vele miljarden verdient met de export van aardgas. Nu is het op en mag de burger de portemonnee trekken voor een warmtepomp, wat niets anders is dan een omgekeerde airco. Een warmtepomp heeft te weinig vermogen om een gemiddeld huis te verwarmen, maakt lawaai en vreet elektriciteit. Een standaard aansluiting van 25 of 35 Ampère is niet voldoende en zonnecellen kunnen dit vermogen al helemaal niet leveren. Waar moet al dit vermogen dan vandaan komen? Allemaal dan maar een houtkachel? Bruinkool kan daar ook in. Duitsland wilt daar juist vanaf en gaan massaal over op aardgas.
seeni gzty
seeni gzty Maand geleden
Nutteloze maatregelen. Symboolpolitiek en enkel bedoel om een gutgefühl te creëren.
Ronald N
Ronald N 2 maanden geleden
Belachelijk dat klimaatakkoord dat gaat ons containers met geld kosten en dat moet het gewone volk hier op oester het is gewoon een natuur Cycles in de jaar 70 dachten ze dat er een kleine ijstijd kwam omdat er toen een strenge winter Hadden hopelijk blijven ze achter lopen op de planning want dan hoeven wij niet aan het achterlijke gedoe mee te betalen vanwege onze leeftijd.
oiuet souiu
oiuet souiu 2 maanden geleden
vanwege die absurde prijzen.
gtoss chddy
gtoss chddy 2 maanden geleden
Probleem is.......geen geld....geen subsidie. Dus.....subsidie gaat naar bewoners met (veel) geld.
mijuo roui
mijuo roui 2 maanden geleden
Dat is gek. Onze lokale woningcorporatie (1 van de ruim 300 in nederland) heeft alleen al ruim meer dan 200 woningen aardgas vrij gemaakt. Misleidende cijfers
NightCreature83
NightCreature83 2 maanden geleden
Ik snap niet waarom ze niet met nieuwbouw beginnen dat is veel makkelijker aan te pakken dan al bestaande huizen. En daarmee bedoel ik volledig nieuw bouw dus niet iets wat al half gebouwd is of opgelevert
Soinas Doyi
Soinas Doyi 2 maanden geleden
En zo worden de koophuizen nog duurder na zo investering.
gtoss chddy
gtoss chddy 2 maanden geleden
een Links verdienmodel!
dbar99
dbar99 2 maanden geleden
Heel goed onderzoek dit! Misschien is het een goed idee om de investeringen in het elektriciteitsnet die nodig zijn voor teruglevering, warmtepompen en elektrische auto's mee te nemen. Dat schijnt best een flinke, kostbare uitdaging te zijn.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
ja dat is ook omdat terugleveren, warmtepompen en elektrische autos als je alles bij elkaar optelt helemaal niet goed voor het milieu zijn. het kost ook een hoop uitstoot om al die autos, batterijen, electriciteitsleidingen aan te leggen. de enige manier om transport co2 neutraal te maken is met OV en met meer vrachtvervoer over binnenlandse waterwegen ipv vrachtwagens. en in plaats van electriciteit terugleveren aan het net, of opslaan in batterijen, zullen we naar of waterstofcellen of naar hydro-electric energy storage moeten. dit is allemaal allang bekend, maarja de grote autobedrijven lobbyen hard bij overheden om hun ouderwetse business model in stand te houden en dat dat veel meer kost dan het oplevert boeit ze helemaal niet. over warmtepompen; je kunt beter eerst een zonnecollector op je dak laten plaatsen, met een zonneboiler, dan gaat je gasverbruik al naar bijna 0. dan nog lekker 10-20 jaar wachten met warmtepomp kopen want die gaan net als zonnepanelen de komende jaren echt heel snel veel goedkoper worden en efficienter en stiller en kleiner (dus minder co2 uitstoot bij productie en vervoer en operatie)
mijuo roui
mijuo roui 2 maanden geleden
nadeel is dat in elke kamer een unit moet hangen. Daiklin heeft een L/L en L/Warmtepomp voor SanitairWarmWater
william88805
william88805 2 maanden geleden
Gaan we allemaal niet kapot aan de klimaat- verbouwings-maatregelen-terreur dan verzinnen ze er wel een nieuwe bij om het gif dat als mensen verziekende aarde wordt genoemd het leven onmogelijk te maken en zo zwaar mogelijk te kunnen belasten. En zo waar, daar is er ineens de covid-maatregelen-staats-terreur. Als het waggelt als een eend, als het kwaakt als een eend en als het zwemt als een eend dan is het een eend. Heilung - Galgaldr - nlposts.info/past/oWiYzcjPmJ5xyqM/video
william88805
william88805 2 maanden geleden
@dueeh nyyu Heb geprobeerd te zoeken met jouw trefwoorden waarover je hebt maar helaas zonder voor mij begrijpbaar resultaat. Fijn weekend nog.
dueeh nyyu
dueeh nyyu 2 maanden geleden
anticiperen. You tube intervieuw Jim Mars bij enviromental coffeehouse met Jennifer Huygens is belangrijk voor ons allemaal.
Donald Hendrik
Donald Hendrik 2 maanden geleden
Ze zijn hier met deze regering helemaal gek geworden, vooral met lachebekkie leugenaar (Rutte), als gepensioneerde al ruim 10 jaar niet geïndexeerd.Toen ik met pensioen ging, ging ik er per MAAND €700,- achteruit en er nooit meer wat bij gekregen. Heb m'n hele huis geïsoleerd overal dubbel glas dak vol zonnepanelen. Het zal mijn tijd wel duren!!!!!!
Donald Hendrik
Donald Hendrik Maand geleden
@Soinas Doyi Het ligt er aan wat dat allemaal gaat kosten, ik ben altijd al héél erg natuur vriendelijk bezig. Als gepensioneerde ben ik door Rutte tot aan de bedelstaf geholpen en ze blijven maar op hem stemmen:-(
Soinas Doyi
Soinas Doyi 2 maanden geleden
Ze moten ook hybride warmtepompen gebruiken met een 100l buffervat die het electriciteitsnetwerk ontlast en overdag bij hoge buitentemperatuur een buffer aanlegd zodat o
sannio komi
sannio komi 2 maanden geleden
moeten worden moeten ze het ook zelf betalen.
sannio komi
sannio komi 2 maanden geleden
vloerverwarming aan te leggen.
Van Iron
Van Iron 2 maanden geleden
Daar gá je, met je goeie gedrag.
huttio srreu
huttio srreu 2 maanden geleden
vloerverwarming aan te leggen.
beedsj roiue
beedsj roiue 2 maanden geleden
Helaas is het financiële stelsel zo rot dat het voor heel veel mensen onder de huidige omstandigheden en kosten inderdaad ver van haalbaar is.
huttio srreu
huttio srreu 2 maanden geleden
Ze moten ook hybride warmtepompen gebruiken met een 100l buffervat die het electriciteitsnetwerk ontlast en overdag bij hoge buitentemperatuur een buffer aanlegd zodat o
# Blender
# Blender 2 maanden geleden
Er is geen klimaatcrisis.
dueeh nyyu
dueeh nyyu 2 maanden geleden
vloerverwarming aan te leggen.
Ber Hen
Ber Hen 2 maanden geleden
Waarom horen we niks over WATERSTOF IPV GAS ? We hebben 1 van de beste gasnetten ter wereld .. ver vang het gas .. voor een ander gas .
sannio komi
sannio komi 2 maanden geleden
Ik heb maar 1 kind, dus vind dat wij als gezin meer mogen verbruiken dan een gezin met 2 of 3 kinderen. Ik voel er dan ook niets voor om van het gas af te gaan. Al helemaal
Wappie Tam tam
Wappie Tam tam 2 maanden geleden
Kansloos, en onnodig.
beedsj roiue
beedsj roiue 2 maanden geleden
omroepen.
Reconquista
Reconquista 2 maanden geleden
Nutteloze maatregelen. Symboolpolitiek en enkel bedoel om een gutgefühl te creëren.
dueeh nyyu
dueeh nyyu 2 maanden geleden
Ze moten ook hybride warmtepompen gebruiken met een 100l buffervat die het electriciteitsnetwerk ontlast en overdag bij hoge buitentemperatuur een buffer aanlegd zodat o
bilij pdan
bilij pdan 2 maanden geleden
Ik zou met identieke huizen in wijken beginnen. Die enkeke, unieke huizen komen later wel
dueeh nyyu
dueeh nyyu 2 maanden geleden
nadeel is dat in elke kamer een unit moet hangen. Daiklin heeft een L/L en L/Warmtepomp voor SanitairWarmWater
S/V Adma
S/V Adma 2 maanden geleden
Milieu tax op electra halveren. Iedereen naar de bouwmarkt voor een radiator kachel. Kost geen drol. Klaar. Zo moeilijk is het niet. Heel de wereld verwarmt electrisch. Wij niet vanwege die absurde prijzen.
S/V Adma
S/V Adma 2 maanden geleden
@Louis Jacobs een cop van 1. Ik woon op een boot en electra doet het prima. Alleen als je een kachel van 40kw wilt hebben om het in 10 minuten warm te stoken, dat gaat niet. Goede isolatie en werken met radiatie ipv convectie gaat ook prima zonder warmtepomp. De milieu effecten van 6 miljoen warmtepompen en hun onderhoud lijkt me heftiger dan die van carbon folie vloer en wand verwarming die geheel onderhoudsvrij is.
Louis Jacobs
Louis Jacobs 2 maanden geleden
Jij begrijp het nog niet! Die radiator kachel heeft een COP van 0. Dit werkt averechts zolang niet ALLE elektriciteit echt groen is.
huttio srreu
huttio srreu 2 maanden geleden
bij eenieder onder jan modaal.
sotuur aeei
sotuur aeei 2 maanden geleden
Nederland is de grip op de realiteit volledig kwijt. Ga eerst maar eens betaalbare woningen bijbouwen
Paul DEKKER
Paul DEKKER 2 maanden geleden
"Van het gas af" is de meest ondoordachte beslissing van ons nationale energiedossier. Van de fossiele grondstoffen (bruinkool, steenkool, olie en gas) is laatstgenoemde verreweg het minst schadelijk voor het milieu. Naast zon, wind, kern, bio en t.z.t waterstof zal fossiel de komende decennia onvermijdelijk grootschalig ingezet blijven worden. In dit licht, is de beslissing om de schoonste fossiele brandstof (gas) buitenspel te zetten logisch, noch verstandig, zowel ecologisch als financieel.
bilij pdan
bilij pdan 2 maanden geleden
elektrisch . Electrische boiler , elektrische kookplaat en elektrische verwarming . Voor verwarming zijn nog alternatieven . In mijn huurhuis kan dat voor een paar honderd euro
Odytje
Odytje 2 maanden geleden
Wij krijgen een virus van China uit een Lab! En China hoeft pas over 10 jr aan klimaat doelstelling te doen. Terwijl wij het nu al moeten doen. Klimaat onzin is een LINKS ding en een Links verdienmodel!
sotuur aeei
sotuur aeei 2 maanden geleden
eeuw zullen vervijfvoudigen .
Andre Hos
Andre Hos 2 maanden geleden
Waarom krijg Lucht Lucht warmtepomp geen subsidie?Het is razendsnel warm, geen gezeur met R33 radiatoren of vloerverwarming. Je kunt er mee koelen in de zomer maar nadeel is dat in elke kamer een unit moet hangen. Daiklin heeft een L/L en L/Warmtepomp voor SanitairWarmWater
huttio srreu
huttio srreu 2 maanden geleden
de overheid mensen gaan verleiden investeringen te doen die niet zijn terug te verdienen. En als het geld niet hebt? Moet je dan gaan lenen? Wat als je dat niet wilt? Wat als
Erik Laken
Erik Laken 2 maanden geleden
2050 wordt nu genoemd dat de EMOK stopt, nu reeds al opbouw koude bulb onder Groenland, dit heeft consequenties. Of wij het doen of de natuur, we moeten hier op anticiperen. You tube intervieuw Jim Mars bij enviromental coffeehouse met Jennifer Huygens is belangrijk voor ons allemaal.
Erik Laken
Erik Laken 2 maanden geleden
Koude bulb Groenland, temp daling van minstens 10 graden. Doe je kacheltje maar niet weg en koop er 1 bij. Haha echt het beleid is echt precies het tegenovergestelde van wat er op de midden lange termijn gaat gebeuren.
chding zuure
chding zuure 2 maanden geleden
Helaas is het financiële stelsel zo rot dat het voor heel veel mensen onder de huidige omstandigheden en kosten inderdaad ver van haalbaar is.
Andre Hos
Andre Hos 2 maanden geleden
Ze moten ook hybride warmtepompen gebruiken met een 100l buffervat die het electriciteitsnetwerk ontlast en overdag bij hoge buitentemperatuur een buffer aanlegd zodat om 19:00 als iedereen gaat koken en thuiskomt geen overbelasting plaatsvind. Met AI kan evt gebruikerspatronen geanalyseerd worden. En dan heeft men ook tijd om vloerverwarming aan te leggen.
Casper
Casper 2 maanden geleden
Leuk als je een monumentaal pand heb. Mag je geen isolerend glas of zonnepanelen of hybride warmte pomp. Hoe moet het dan? Laat ze in Den Haag bij die ministerie eerst de gaskraan eens dicht draaien. En duurzaam zijn, qua gasverbruik.
chding zuure
chding zuure 2 maanden geleden
zitten leuk!!!!
dueeh nyyu
dueeh nyyu 2 maanden geleden
om te beginnen met alle flats en vinexwijken, want dan kun je meters maken met relatief weinig maatwerk
White Gorilla
White Gorilla 2 maanden geleden
Ook al zou er 100% subsidie op zitten, veel alternatieven zijn ook gewoon niet prettig. Neem een klassieke jaren '70 woonwijk met rijtjeshuizen waar mensen dicht op elkaar wonen, die huizen zijn verschrikkelijk gehorig. Stel dat je daar warmtepompen plaatst... (is niet te doen trouwens vanwege de slechte isolatie), dan heeft iedereen last van elkaar door het geluid wat die dingen produceren. Daar zijn alleen warmtenetten of een alternatief gas zoals waterstof een optie in mijn ogen.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
in rijtjeshuizen met een bescheiden gasverbruik (ik zit op 600m3 per jaar) zal over het algemeen een zonnecollector meer dan genoeg zijn, dan kun je nog een beetje bijstoken in de winter als het koud is en er geen zonlicht is. als we uiteindelijk over 30 jaar van het gas afgaan zullen er veel kleinere stillere goedkopere warmtepompen beschikbaar zijn.
Richard
Richard 2 maanden geleden
Ik heb maar 1 kind, dus vind dat wij als gezin meer mogen verbruiken dan een gezin met 2 of 3 kinderen. Ik voel er dan ook niets voor om van het gas af te gaan. Al helemaal niet als het ons 40.000 euro kost. Daar genieten we liever van. Daar kunnen we heel wat keren van op vakantie. We zijn gewoon met teveel mensen. Zolang er ook nog eens 80.000 immigranten bij komen elk jaar, kan ik het klimaatbeleid van de overheid niet serieus nemen.
dueeh nyyu
dueeh nyyu 2 maanden geleden
Klimaatgekkies
Corinne Munne
Corinne Munne 2 maanden geleden
Geen ondertitelingen voor Doven en slechthorenden. Schandalig! Wij zijn "vergeten groep" ! Er moet een verandering komen. Ondertitelingen verplichten, ook bij commerciële omroepen.
NightlyMentor
NightlyMentor 2 maanden geleden
Ja, wel wat foutjes zie ik. Maar zal in ieder geval denk ik heel wat beter worden de komende jaren qua AI.
NightlyMentor
NightlyMentor 2 maanden geleden
Ik kan gewoon op ondertitelen klikken onderaan in mijn youtube venster. Of is dat niet goed genoeg omdat het machinevertaling is? Lijkt prima te gaan zo op het eerste gezicht.
Palmboom313
Palmboom313 2 maanden geleden
Ik ga er geen cent aan betalen. Heb daar het geld überhaupt niet voor.
Frans Landsbergen
Frans Landsbergen 2 maanden geleden
Van het gas af betekent nog niet energieloos. Warmtepompen draaien in de winter en dan komt de elektriciteit grotendeels uit centrales.
Sander Korteschiel
Sander Korteschiel 2 maanden geleden
En die gascentrales worden niet afgebroken, sterker nog: bijgebouwd.
sotuur aeei
sotuur aeei 2 maanden geleden
Dit moeten we toch niet willen pfffffff
Brock !
Brock ! Maand geleden
Of je het wilt of niet het komt er
bart a
bart a 2 maanden geleden
De basis van het akkoord van Parijs 2015; het klimaat veranderd door de twee eeuwen uitstoot van CO 2 door de Europeaan . De wetten van Milankovitsch bepalen echter dat het klimaat onafhankelijk van de mens of CO 2 veranderd . Over miljoenen jaren is er een zekere correlatie tussen CO 2 en temperatuur maar dat betekend niet dat CO 2 de opwarming verklaart. De opwarming is zo'n 18000 jaar gelden gestart en al gigantische hoeveel heden ijs gesmolten . Kortom dit VN verdrag kan worden gezien in belang van de VN politiek =internationaal socialisme en het VN streven van het nivelleren van de globale welvaartsverschillen . De huidige welvaart is gebouwd op gebruik fossiele brandstoffen en dus CO 2 uitstoot . Er zijn , nog , geen alternatieven of innovaties die op korte termijn dit kunnen vervangen . Het vel verkocht de beer niet geschoten . Overschatting van de mogelijkheden levensgevaarlijk . Conclusie ; reductie van CO 2 uitstoot is gelijk te stellen met reductie welvaart =economische krimp , tot 2030 zo'n 50 % . De werkelijke uitdaging is het stabiliseren van de wereldbevolking ,zeker als de klimaatsverandering "man made "is . De verwachting is dat de bevolking in Afrika en Azië deze eeuw zullen vervijfvoudigen .
marcello roos
marcello roos 2 maanden geleden
Nederland is de grip op de realiteit volledig kwijt. Ga eerst maar eens betaalbare woningen bijbouwen
bart a
bart a 2 maanden geleden
Dweilen met de kraan open ? . Het immigratie overschot neemt waarschijnlijk alleen maar toe . Inmiddels groeit de NL bevolking door migratie. In de politiek wordt dit liever niet met elkaar in verband gebracht ; woningnood en migratie
Spike Wolters
Spike Wolters 2 maanden geleden
Er wordt een verkeerd beeld geschetst . Spouwmuurisolatie , dubbel- of driedubbel glas en zonnepanelen hebben niets te maken met "van gas af" . Op die manier zou "van gas af" tienduizenden euro's gaan kosten , iets wat veel huishoudens niet kunnen opbrengen . "Van gas af" betekent niets meer dan alles wat op gas draait vervangen door elektrisch . Electrische boiler , elektrische kookplaat en elektrische verwarming . Voor verwarming zijn nog alternatieven . In mijn huurhuis kan dat voor een paar honderd euro voor koken en verwarming , ervanuit gaande dat de woningbouwvereniging de CV-ketel ( bj 2004) vervangt door een elektrische boiler voor de warm water voorziening . De woningbouwvereniging weigert dat , zij wilden een nieuwe CV-ketel plaatsen waar ik dan nog 15 jaar aan vast zit .
sotuur aeei
sotuur aeei 2 maanden geleden
niet.
Spike Wolters
Spike Wolters 2 maanden geleden
De wijk waar ik woon is aangewezen als pilot , hier gaan ze beginnen . Moet in 2035 voltooid zijn . In 2019 wilde de Woningbouwvereniging de cv ketel vervangen maar die deed het nog prima , ik weigerde . Daarna nog twee keer lastig gevallen door Feenstra die aan de deur kwamen "om de ketel te vervangen" terwijl ook naar hen was duidelijk gemaakt dat ik dat niet nodig vond . De eerst keer ging de monteur gewoon weer weg , de tweede keer werd hij onbeschoft en maakte mij verwijten . Op de klacht bij Feenstra is niet gereageerd , bij herhaling. De woningbouwvereniging heb ik gevraagd of ze ipv een nieuwe CV-ketel niet een elektrische boiler konden plaatsen , ik wil van gas af . Verder hoeft er niets te gebeuren , de rest ( koken en verwarmen) regel ik zelf wel . Woningbouwvereniging weigerde . In dezelfde tijd kondigde Rutte aan dat de gasprijs langzaam verhoogd zou worden om gasgebruik te ontmoedigen . Dat zou betekenen dat ik de komende 15 jaar steeds meer voor het gas moet betalen . De gedachte kwam op dat de Woningbouwvereniging ( 40 000 woningen) snel af wil van de CV-ketels die nog in voorraad zijn of contractueel afgenomen moeten worden , immers : er wordt groot ingekocht met langlopende contracten met lFeenstra die de ketels plaatst , onderhoudt waarschijnlijk ook levert . De Gemeente benaderd : ik woon in de "pilot wijk van Gas af" , ik wil van gas af maar de woningbouwvereniging weigert en door de vereniging én Feenstra word ik onder druk gezet om een nieuwe CV-ketel te laten plaatsen . De reactie was bijna letterlijk dezelfde als die van de Woningbouwvereniging . Hier zit een luchtje aan : als iedereen van gas af gaat blijven de CV ketels liggen , dat is een financiële strop voor de Woningbouwvereniging en voor Feenstra . Om dat te voorkomen gaat de Woningbouw snel overal nieuwe CV-ketels plaatsen , ook elders in de wijk heb ik ze bezig gezien , terwijl dat in mijn geval helemaal niet nodig is .
White Gorilla
White Gorilla 2 maanden geleden
Feenstra... daar noem je ook wel een bedrijf. Klimaattokkies van de eerste orde op internet, maar in de praktijk slijten ze eerst nog snel hun oude zooi op. Het personeel kan ook wel een cursus omgaan met klanten gebruiken...
Steven Bouwman
Steven Bouwman 2 maanden geleden
Verkoop die cv ketels aan Duitsland zou ik zeggen...
R Ligtenberg
R Ligtenberg 2 maanden geleden
Ben zelf verwarmingsmonteur en dit thema is een veel besproken onderwerp onder mijn klanten. Ik heb het idee dat het draagvlak onder de mensen nihil is. Zeer benieuwd hoe de overheid mensen gaan verleiden investeringen te doen die niet zijn terug te verdienen. En als het geld niet hebt? Moet je dan gaan lenen? Wat als je dat niet wilt? Wat als je een BKR registratie hebt staan? Wat als je denkt binnen enkele jaren te gaan verhuizen? En word je huis ook de gedane investeringen meer waard als je gaat verhuizen? Nee, mij maken ze er niet warm voor.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
@Albert Fels dan zouden we toch beter hier gas kunnen blijven stoken en warmtepompen voor die oost-duitsers kopen? kost minder geld dan in allebei de landen alle huizen aanpassen
bart a
bart a 2 maanden geleden
@Albert Fels klopt niet met de bronnen die ik raadpleeg , maar je hebt gelijk China als VN lidstaat doet ook zijn best .
Albert Fels
Albert Fels 2 maanden geleden
@bart a Dat klopt niet. Amerika wordt erger terwijl China enorm veel doet tegen vervuiling. Wij zitten hier in Nederland te kutten met heel langzaam in 2028 een keer tweetakt motoren verbieden? In Guangzhou bijvoorbeeld hebben ze gewoon alle bromfietsen met verbrandingsmotoren verboden. Dat is al jaren zo. En nee ik ga geen vage NLposts filmpjes met propaganda kijken. Als je een punt hebt kun je het maken. Als je zo moet verwijzen klopt wat je zegt niet.
bart a
bart a 2 maanden geleden
@Albert Fels Het klimaat kent zone's maar geen landsgrenzen . De investeringen die NL zal moeten opbrengen de komende decennia kunnen veel effectiever elders worden ingezet . Regio's waar het vaak veel erger is . bijv.China stoot de afgelopen decennia enorme hoeveelheden CO 2 uit ,terwijl Eu en USA al een dalend trend laten zien. De basis van het akkoord van Parijs 2015 ,dat CO 2 uitstoot het klimaat veranderd is politiek vastgesteld . Wetenschappelijk is het verband tussen CO 2 en opwarming niet vastgesteld . Tip ; Y-tube ;wetten van Milankovitsch waar klimaatactivisten nooit van hebben gehoord of willen horen. Het gaat de VN niet zozeer om klimaat maar over klimaatracisme en dat is iets heel anders = internationaal socialisme. Het nivelleren van de globale welvaartsverschillen of het verdelen van de welvaart over een exploderende wereldbevolking.
Albert Fels
Albert Fels 2 maanden geleden
@bart a Dat van Duitsland moet je in de context zien: Veel van Oost-Duitsland wordt nog van elektriciteit voorzien door oude bruinkool installaties. Die zijn al verbeterd met filters enz dus je hebt niet meer zoals tijdens de DDR, bossen waar geen blad of naald meer aan zit door de zure regen, maar nog steeds. Naar aardgas vanaf bruinkool is een enorme verbetering. Wij zaten al op olie en aardgas als stroomvoorziening, dus dan is gasloos beter.
Tunder NL
Tunder NL 2 maanden geleden
En zo worden de koophuizen nog duurder na zo investering.
Boonoman
Boonoman 2 maanden geleden
In Duitsland krijgt men juist subsidie om gas in de woning te installeren...........
Zymon
Zymon Maand geleden
In china bouwen ze ook overal gascentrales. zodat ze kolencentrales kunnen sluiten, aangezien gas minder slecht is dan steenkool. Er is meer winst in bij van kolen naar gas of groene energie gaan dan van gas naar groene energie aangezien je de grootste vervuiling blijft houden
S Noordman
S Noordman 2 maanden geleden
De presentatrice had haar badjas wel eens uit mogen doen die ochtend en wat kleren aan mogen doen 😆
White Gorilla
White Gorilla 2 maanden geleden
Is de toekomst, straks krijgt niemand zijn huis meer warm dus loop je daar de hele dag in rond ;-)
ioptia
ioptia 2 maanden geleden
Haha domme `VVD stemmers!!!! Op mark Rutte blijven stemmen hooor!!! Gewoon even 50.000 euro betalen aan mark rutte!!! En minstens een jaar in de verbouwings rotzooi zitten leuk!!!!
Prins_luke
Prins_luke 2 maanden geleden
Dit moeten we toch niet willen pfffffff
Ol 79
Ol 79 2 maanden geleden
Kansloos
Jan van de Boerka
Jan van de Boerka 2 maanden geleden
Klimaatgekkies
Maria Vos
Maria Vos 2 maanden geleden
Lol sukkels
Mark Knoop
Mark Knoop 2 maanden geleden
Waterstof is zo de oplossing. Ketels vervangen en waterstof erop. Maar dan hebben we geen eon meer nodig en daar loopt de oplossing vast.
Mark Knoop
Mark Knoop 2 maanden geleden
@White Gorilla Ik bedoel als brandstofcel uitvoering waarvan de aansluitingen c.v. , water en gas aansluitingen het zelfde blijven.
White Gorilla
White Gorilla 2 maanden geleden
Ketel hoeft zelfs niet vervangen te worden, alleen de brander. Kosten ca. 50 euro.
bart a
bart a 2 maanden geleden
@Mark Knoop wist ik niet.
Mark Knoop
Mark Knoop 2 maanden geleden
@bart a anders mag het gas netwerk ook niet gebruikt worden voor waterstof. En als je een Nefit ketel hebt is 1 op 1 uitwisselbaar.
bart a
bart a 2 maanden geleden
@Mark Knoop en "Braunkohle" wat jij verteld is goednieuws . Comprimeren is energieverlies ,dat wel
Mike Nijboer
Mike Nijboer 2 maanden geleden
Baudet zei al dat het veel duurder uit zou vallen dan het kartel beweerde. Baudet heeft het wel vaak bij het rechte eind,
M. de k.
M. de k. 2 maanden geleden
Ik zou eerst focussen op het bijbouwen van meer nieuwbouw en direct energie neutraal te maken. Oude gebouwen vooral isoleren. Warmte pompen en zonnepanelen zullen de komende 20 jaar nog wel in prijs zakken, dus dan kunnen die oudere huizen op een later moment wel verbeterd worden. En investeren in technieken om het plaatsen van zonnepanelen te versnellen, meer automatisering bijvoorbeeld. Dat lijkt mij tenminste een effectievere oplossing.
Frits C.
Frits C. 2 maanden geleden
Waar ik nieuwsgierig naar ben, gezien de reactie van de 2 bewoners, hoe hoog de subsidie is geweest in %. Omdat het proeftuin is, moet er iets van de grond komen, anders valt er niets te testen. Dus zal de subsidie hoger zijn dan de subsidie die je krijgt in % voor een warmwaterpomp. De bewoners spraken over 40.000 tot zelfs 70.000 euro aan kosten. En omdat alle huizen geacht worden deze kosten te maken, gaat de koopsom van de woning ook niet met 40.000 tot 70.000 omhoog. Met alleen btw korting kom je er niet.
Sven Janssen
Sven Janssen 2 maanden geleden
@bart a precies. Besparen op energie, maar wel elk jaar de belasting omhooggooien op energie.
bart a
bart a 2 maanden geleden
Een ballonnetje was om de kosten op te nemen in de hypotheek en door te geven aan de volgende eigenaar . Het duurt een hele tijd voordat men de onkosten terug verdiend met besparen op energie .
Jan Pieter de Boer
Jan Pieter de Boer 2 maanden geleden
Als je vloerverwarming hebt als hoofdverwarming en je huis is al goed geïsoleerd dan kan je voor minder dan 15.000 euro over naar een warmtepomp. Wij hebben nog eens voor 10.000 aan zonnepanelen op het dak gegooid en nu een negatieve energierekening. Die hoge bedragen zijn vooral voor huizen die nog geen vloerverwarming hebben en nog moeten isoleren. Dan is het nogal een verbouwing.
Jan Sanono
Jan Sanono 2 maanden geleden
Doe dan in ieder geval alle nieuwbouw niet op het gas.
Lars Troost
Lars Troost 2 maanden geleden
Dat gebeurt al, 95% van alle nieuwbouwprojecten in woningbouw die nu opstarten zijn gasloos
Theo van der list
Theo van der list 2 maanden geleden
Wat een gezeur , moeten we vooraan staan , kijk naar de landen om je heen, stoken nog op stookolie
Wouter
Wouter 2 maanden geleden
In Duitsland moeten ze aan t gas en wij moeten er vanaf. He le maal koekoek
Karel de Kale
Karel de Kale 2 maanden geleden
Wouter:Russisch gas is zeer goedkoop. Maar dat wilt corrupt den Haag niet, dus de Nederlandse native moet bloeden.
freek schonenbeek
freek schonenbeek 2 maanden geleden
@Sownheard haha die heb ik nog niet eerder gehoord
Sownheard
Sownheard 2 maanden geleden
Duitsland zit niet onder de zeespiegel dus voor hun is er geen probleem
Theunissen Wouter
Theunissen Wouter 2 maanden geleden
groen = duur - klimaatwaanzin = duur :) opdringen opdringen opdringen en de burger heeft er genoeg van
Gerald Lindner
Gerald Lindner 2 maanden geleden
Miljoenen huizen (ineffectief) verduurzamen tegen belachelijk hoge kosten*. Kosten die voornamelijk bij de burger wordt neergelegd. (iedereen in de bouw wist dit allang) Terwijl Nederland exact dezelfde gasbesparing kan neerleggen bij een handjevol MEGA-verbruikers.(kunstmestfabrieken, tuinbouw, etc) Maar dat zal "onze" neoliberale en visieloze Rutte/VVD/regering nooit doen. Dus stemmen we 17 maart weer massaal op....idd diezelfde Rutte. Waar een klein landje toch groot in kan zijn.
Laurens Holst
Laurens Holst 2 maanden geleden
Een warmtepomp is een airco met een extra ventiel zodat hij ook in zijn achteruit kan. Ze kunnen dus ook koelen, een toegevoegde waarde tov gasverwarming. Misschien dat ze daar wat meer publiciteit aan moeten geven, dan ontstaat er vast meer animo voor. Ook in Nederland groeien airco’s ten slotte in populariteit met die warme zomers tegenwoordig. Het grootste obstakel is dat een CV-systeem met radiatoren niet goed geschikt is voor koelen, en deze zijn in veel Nederlandse huizen aanwezig. Vloerverwarming is dat wel overigens. Dat vergroot dus de investering, want je vervangt niet alleen de ketel maar ook het circulatiesysteem. Wellicht dat die kosten zo hoog uitvallen omdat die mensen ook lekker willen koelen, daarom het hele systeem vervangen, en dit in het totaalplaatje meetellen.
White Gorilla
White Gorilla 2 maanden geleden
Je idee is leuk, maar heb je niets aan in oude huizen. Die dingen maken een pokkeherrie ook nog, als je die zomers aan zet zitten je buren in de herrie.... gaan ze vast niet leuk vinden.
Laurens Holst
Laurens Holst 2 maanden geleden
@Elise Verhoeff Verwarmen ook niet, maar wel comfortabel.
Elise Verhoeff
Elise Verhoeff 2 maanden geleden
Koelen is ook niet zo duurzaam..
Pac-Sjwep Nic
Pac-Sjwep Nic 2 maanden geleden
Idealistische denkbeelden die totaal niet overeenkomen met wat in het belang van het volk ligt. Wanneer staat en volk compleet langs mekaar heen leven.
Thatyou GoOn
Thatyou GoOn 2 maanden geleden
Het lijkt mij beter om nieuwbouw gasvrij te maken. Doe zonnenpanelen, mogelijk huisbatterij & een aardwarmtepomp. Voor bestaande huizen, zou ik toch echt meer in zien in ons gasnet bij vullen met waterstof tot het 100% is. Dat vergt natuurlijk wat aanpassingen, maar is veel simpeler en goedkoper. Wanneer er een overvloed aan energie is, kunnen we dan juist waterstof maken en opslaan in de grond voor later gebruik.
Thatyou GoOn
Thatyou GoOn 2 maanden geleden
@Lars Troost Is ook zo, ik bedoelde het om contrast aan te geven, maar dat komt vast niet duidelijk over
Lars Troost
Lars Troost 2 maanden geleden
Dat gebeurt al, 95% van alle nieuwbouwprojecten in woningbouw die nu opstarten zijn gasloos
sjoerdjeej
sjoerdjeej 2 maanden geleden
maar dat baudet zei dat het 1000 miljard zou kosten was ridicuul toch?
Eesger
Eesger 2 maanden geleden
Ons huis uit 1984 heeft nooit een gasaansluiting gehad.. het wordt tijd dat ik hier eens wat meer over ga vertellen..
Elise Verhoeff
Elise Verhoeff 2 maanden geleden
Stook je hout?
PoGo Zelda
PoGo Zelda 2 maanden geleden
Koophuizen in Nederland zijn onbetaalbaar geworden, dus dit is een probleem dat binnenkort alleen nog maar voor de woningcorporaties is. Los daarvan lijkt het me logisch om te beginnen met alle flats en vinexwijken, want dan kun je meters maken met relatief weinig maatwerk
P Hulshof
P Hulshof 2 maanden geleden
Een opmerking in de dokumentaire is de belangrijkste: elke woning moet je appart bekijken. Geld en ondersteuning moeten naar de bewoner en niet naar bureau's die denken de wijsheid in pacht te hebben. Als ik een goed plan heb en voldoende ondersteuning dan wil ik verder gaan met de verduurzaming. Ondertussen heb ik zonnepanelen, HR++ glas en extra isolatie op sommige plekken aangebracht. Daarnaasrt heb ik enkele infraroodpanelen opgehangen en heb nu in een zeer ruime woning een gasverbruik van rond de 650m3 en betaal minder dan 90euro per maand aan energiekosten.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
@P Hulshof ik vind dat oprecht heelr aar want wij verbruiken hier met een niet al te klein rijtjeshuis 600 m3 per jaar zonder al die dure maatregelen en dat is gewoon met de verwarming overdag op 18/19 en de hele dag een raam open. zet je hem snachts wel lager of sta je de hele nacht op 20 graden te stoken? je kunt van die programmas instellen op je thermostaat. dan hoef je er niet eens aan te denken. als ik na al die investeringen in triple glas etc nog steeds 650 m3 zou verbruiken zou ik niet echt trots zijn op mezelf hoor. je verbruikte gewoon veeeeeel te veel en nu verbruik je nog steeds meer dan zou moeten voor een goed geisoleerd huis waar je net veel in hebt geinvesteerd. ik zou die aannemer maar eens terugbellen en vragen of hij uit wil zoeken waar al die warmte weglekt.
P Hulshof
P Hulshof Maand geleden
@TheSuperappelflap Het gemiddelde verbruik van een 2 onder 1 kapwoning met 3 personen ligt tussen de 1650 en 1950m3. dan is 650m3 toch heel netjes. en nee mijn verwarming staat niet op 22 graden maar op 19/20 graden.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
ik heb in een zeer ruime woning met geen van al die dingen een gasverbruik van 600 m3 per jaar. ik vraag me oprecht af wat mensen in dit land doen om zo veel gas te verbruiken. hoe hoog staat de verwarming bij jou? 22?
illuvatar
illuvatar 2 maanden geleden
Het is gewoon weer zo'n typische kop in het zand methode die de overheid hierbij heeft gehanteerd. Ziet er allemaal mooi uit op papier en in theorie, maar dan blijkt dat het allemaal niet zo goed werkt en enorm duur is. Zelfde als bij biomassa. En dan wel mooi weer doen van 'kijk eens wat een mooie plannen wij allemaal hebben'. Op papier ja, niet in de praktijk. Veel beter zou zijn om veel praktischer te kijken. Wat zijn de goedkoopste methoden om zoveel mogelijk winst te behalen? Dat is dus niet beginnen in een aantal proeftuinen met relatief nieuwe woningen met hier en daar misschien al isolatie en/of dubbel glas en die 100% duurzaam maken. Nee, begindan bij de woningen waar de hoogste winst is te behalen zoals oudere en slecht geïsoleerde huizen en begin die te isoleren en de ramen te vervangen. Dat kan relatief snel en goedkoop en zorgt op korte termijn voor winst. Gas is helemaal niet zo slecht als je kijkt naar CO2 uitstoot. Start nou gewoon met elk huis in NL te isoleren, beginnend met de 'slechtste' huizen en ga dan over een x aantal jaar verder kijken hoe je van het gas afkomt, als tegen die tijd hopelijk technologieën zijn verbeterd en kosten zijn gedaald.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
dat komt omdat de politiek en bedrijfsleven en het lobbycircuit en de media en de universiteiten vol zitten met mensen die of niet kunnen rekenen of heel goed kunnen rekenen maar dan in hun eigen voordeel ipv in het landsbelang
MusicIsLegal
MusicIsLegal 2 maanden geleden
Wie heeft er 40.000 euro op de plank liggen om even ze huis ''duurzaam'' te maken omdat de regering dat wilt? BIJNA NIEMAND, als de regering wilt dat huizen duurzaam moeten worden moeten ze het ook zelf betalen.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
@bas donaties van lobbyisten van multinationals en rijke mensen in landen zoals saudi arabie, israel, de vs, rusland, china, betalen onze politici. dan kunnen die politici na hun politieke carriere waarin ze wetgeving voor die multinationals maken zodat ze lekker veel geld kunnen jatten, een paar ton per jaar betaald krijgen voor 4 board meetings. als je bedoelt waar haalt de staat haar geld vandaan dat is door belasting te heffen. de staat zou prima wat tax loopholes kunnen sluiten en de multinationals voor de klimaattransitie laten betalen ipv ze al dat geld over laten maken naar Panama. of we zouden kunnen stoppen met 25 miljard per jaar uitgeven aan uitkeringen voor mensen uit veilige landen in noord afrika.
bas
bas 2 maanden geleden
Haha en hoe denk je dat de overheid "regering" aan zijn geld komt??
Kenny Louwen
Kenny Louwen 2 maanden geleden
Ik ga geen spaargeld erin steken: dat is mijn pensioen. Ook ga ik geen lening aan: dat is namelijk hetzelfde als geld uitgeven dat je niet hebt. Ik zal me met hand en tand blijven verzetten tegen van het gas af, behalve als het me niets zou kosten. Egoïstisch? Kan zijn. Wat ok egoïstisch is: andere mensen lastig vallen met je eigen klimaatmoraliteit.
R Ligtenberg
R Ligtenberg 2 maanden geleden
Haha mooi verwoord
Onafhankelijke Journalist
Onafhankelijke Journalist 2 maanden geleden
Dit is onbetaalbaar. Stop met deze waanzin!
John Visser cv-optimalisatie
John Visser cv-optimalisatie 2 maanden geleden
Van het gas af.. welke dwaas heeft dat bedacht.. Het belangrijkste is eerst zéér goed isoleren.. en het plaatsen van kozijnen (ook in bestaande bouw) met tripple glas (u-waarde 0,7 of lager) verplichten. Dat houd in óók de monumentale panden.. Dan verbruik je al véél minder gas.. Een inductiekookplaat laten plaatsen is prima.. Stop de subsidie van biomassacentrales en stop dat in isolatie.. Gas is de schoonste verbranding die er is..😉 Wil je echt CO2 verminderen.. plant dan minimaal 2 miljoen bomen in Nederland Zorg voor een goede biodiversiteit.. Zorg dat er anders met de landbouw om wordt gegaan en stop met bouwen.. zorg er dan ook voor dat er niet meer dan 18miljoen mensen in Nederland wonen .. het liefste minder.. anders moet je huizen blijven bouwen..🙄 Ps.. goede video..👍
Rick Jansen
Rick Jansen 2 maanden geleden
Ik kan me vinden in deze video. Vorig jaar ons huis volledig aardgas vrij gemaakt. Kosten ongeveer 40.000 euro, uiteindelijk 8000 euro subsidie (wat een hoofdpijn dossier kan zijn, maar dat terzijde). De bedragen die in deze video genoemd worden zijn dus realistisch. Dat lijkt te betekenen dat grofweg 300 miljard nodig is om alle woningen aan te passen. Dat laat het echte onderliggende probleem zien: de zware belangenclash tussen het financiële systeem en het verduurzamen van de samenleving. De reden waarom wij deze zware financiële investering hebben gedaan en er extra leningen voor hebben afgesloten is dat we persoonlijk vinden dat duurzaamheid boven geld moet staan. Helaas is het financiële stelsel zo rot dat het voor heel veel mensen onder de huidige omstandigheden en kosten inderdaad ver van haalbaar is.
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap 7 dagen geleden
@Maik van Dam voor zover ik weet krijg ik niks van al dat belastinggeld dat de overheid verzamelt en gaat dat naar andere mensen, dus dat klopt niet.
Pieter Moorer
Pieter Moorer 7 dagen geleden
@Maik van Dam Probleem is niet dat de belastingen terug verdiend gaan worden, de staat zorgt wel voor zichzelf. Het gaat erom dat de overheid van het gas wil en de burger moet daarvoor betalen.
Maik van Dam
Maik van Dam 7 dagen geleden
een klein deel van de 300 miljard komt terug via belastingen doordat er mensne voor nodig zijn en aankomen dan zijn de kosten dus werkelijk lager
Pieter Moorer
Pieter Moorer Maand geleden
@TheSuperappelflap Als je maar een mondkapje draagt!
Pieter Moorer
Pieter Moorer Maand geleden
@B&B Renovatie Met links.
Marvinvsdextershow
Marvinvsdextershow 2 maanden geleden
Ach tegen 2030 zijn alle koopwoningen opgekocht door buitenlandse investeerders die ongetwijfeld meegaan met deze realistische plannen. 😃.
Ruud van Dijk
Ruud van Dijk 2 maanden geleden
Wij hebben een subsidie aanvraag gedaan voor warmtepomp en isoleren, maar door een te lage WOZ waarde krijg je geen lening. Dit klopt niet als je juist een huis wilt verduurzamen. Op die manier ga je heel Nederland nooit volledig gasvrij krijgen. Als het voor ons niet lukt, lukt het voor meerendeel niet om dit te betalen en een lening voor te krijgen. Daarnaast vraag ik me af of er een berekening is gedaan qua elektrische kabels in de grond die dan alle huizen moeten voorzien van stroom na 17:00u. Iedereen thuis, auto aan de lader, koken en verwarmen, douchen etc.
Luuk
Luuk 2 maanden geleden
Ik weet dat dat laatste zeker bekeken is door de netbeheerders in Nederland. Met de huidige bekabeling (veel dunner dan in bijvoorbeeld Frankrijk) gaan we jouw idee niet redden. Echter: als je dynamische prijzen krijgt (om 17 uur kost stroom 1 euro en om 02:00 uur maar 5 cent) dan zul je zien dat mensen het wel laten om hun auto om 17 uur aan de lader te zetten. Ook kunnen oude batterijen uit auto's gebruikt worden voor thuisbatterijen die daardoor veel goedkoper gaan worden. Als eigenaar koop je dan op momenten met veel zonne en windenergie stroom in, je slaat het op in je batterij en gebruikt het daarna voor je huis of auto als de stroom duur is. Zo balanceren de gebruikers het net. Alternatief is om dikkere kabels te leggen, kan prima bij regulier onderhoud aankomende 30 jaar.
VriendRick
VriendRick 2 maanden geleden
Dit heeft ook niets met het klimaat te maken. De Green Deal heeft als enig doel om al het geld uit de samenleving te zuigen. En dan komt de andere agenda weer boven drijven. The Great Reset! You will own nothing Build Back Better
Sofrane Bosma
Sofrane Bosma 2 maanden geleden
Wij hebben bij de verbouwing van de badkamer er voor gekozen om de radiator op gas te laten vervangen voor een elektrische radiator. Als we over een aantal jaren de keuken vervangen doen we daar hetzelfde. Echter zal ik daarna geen verdere investering meer doen aangezien de huidige alternatieven veel te duur en niet naar behoren functioneren. Ik vind het enorm teleurstellend dat er op FVD na vrijwel geen enkele politieke partij is die hetzelfde constateert!!!!
Roel Klinkenberg
Roel Klinkenberg 2 maanden geleden
Heb geisoleerd, zonnepanelen, electrisch koken en dubbelglas. Hiermee houd het op. Ik ga geen geld uitgeven aan verwarmen zonder gas. Verdien het nooit meer terug. Geld is op, ik ga niet lenen of in de schulden steken.
P
P Maand geleden
@Karel de Kale spijker op zn kop
Pieter Moorer
Pieter Moorer Maand geleden
@TheSuperappelflap en rem het aantal datacenter die zich hier in Nederland vestigen.. Voor iedere honderd windmolens die we plaatsen komt er een datacenter. Die verbruiken het dubbele van wat die dingen opbrengen... Maar daar hoor je niemand over
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
@Karel de Kale zonder het importeren van buitenlandse culturen te stoppen gaat het sowieso niet lukken om die uitstoot doelen te halen want dan zitten we hier straks met 50 miljoen mensen waarvan meer dan de helft alleen maar uitkering trekt
TheSuperappelflap
TheSuperappelflap Maand geleden
@bart a heeft helemaal geen zin om er nu voor te gaan betalen, over 30 jaar in 2050 is de techniek veel goedkoper. gewoon rustig afwachten
bart a
bart a Maand geleden
@Fiirecrash Klopt als je gelooft dat CO 2 en dus de mens de oorzaak is . Y-tube wetten van Milankovitsch en weet beter.
C Z
C Z 2 maanden geleden
Het probleem is niet het idee, maar de uitvoering. Als ik de reacties zo zie bevestigt dat die opvatting: bureacratie, slechte marktwerking en aanpak. Wat overigens niet betekent dat het een makkelijke en goedkope operatie zal worden. Enige dingen te bedenken. 1. Oorlogsinspanning. We moeten hier bewust voor kiezen, dat betekent dus dat het financiele aspect ook bewust geslikt wordt - en dat is in de eerste plaats de overheid die dat moet dragen en niet de verantwoordelijkheid van de portemonnee van de individuele burger. Uiteraard de belastingbetaler wel. Zeg ja of nee tegen de klimaatdoelstellingen, maar doe niet alsof je kan verduurzamen zonder kosten! 2. Eerlijke verdeling. Solidariteit betekent dat burgers, bedrijven en andere partijen allemaal een serieuze duit in het zakje doen. Niet enkel Jan en Lisa maar ook Schiphol en Hoogovens. 3. Kosten-effectief. Zoals gezegd in reacties, zitten ergens kinken de kabels waardoor de prijs onnodig en bewust hooggehouden wordt? Verwijder deze obstakels, dat verhoogt draagvlak 4a. Bijkomende (verborgen) voordelen. Het rendement van duurzaamheid volgens de Hollandse rekenmethodes is te economisch benaderd - maar zelfs op dat terrein kan je er wel een potje zout bij zetten. De kosten gaan voor de baten - maar dat duurzaam het langst duurt kan iedereen begrijpen, de lange-termijn politiek. 4b. Investeringen verdampen niet zomaar, dat geld circuleert in de economie! Het is wel zaak om te zorgen dat de verduurzaming qua werkgelegenheid en economische baten zo breed mogelijk de maatschappij verder helpt, niet enkel een kleine groepje verrijkt. 5. Coordinatie. Goede aansturing en planning maken het verschil. Trek lessen uit het gedonder van de praktijk en doe het anders en beter.
Nederland gasvrij | Zondag met Lubach (S12)
15:29
vpro zondag met lubach
Weergaven 668K
Is biologische voeding gezonder?
39:00
FREDO - INDEPENDENCE DAY FREESTYLE
3:59
FREDOPG
Weergaven 1,6 mln.
Swiss Alps
25:03
Rick Steves' Europe
Weergaven 1 mln.
Is een ijskoude douche in de ochtend nou echt zo gezond?
15:52
Universiteit van Nederland
Weergaven 179K
De kleine partijen ook uitgelegd
16:44
NOS op 3
Weergaven 355K
Hoe algoritmes de stad besturen
09:38
Nieuwsuur
Weergaven 28K
WW2 - OverSimplified (Part 1)
13:46
OverSimplified
Weergaven 53 mln.
FREDO - INDEPENDENCE DAY FREESTYLE
3:59
FREDOPG
Weergaven 1,6 mln.
Sadakatsiz 28. Bölüm
2:20:54
Sadakatsiz
Weergaven 992K
1 IN A MILLION MOMENTS IN SPORTS HISTORY
8:09
Trend Wave
Weergaven 10 mln.
Kağıt Ev 4. Bölüm
2:18:42
Kağıt Ev
Weergaven 272K