Het noodlot van de razziamannen uit Amsterdam

  Weergaven 45,146

Nieuwsuur

10 dagen geleden

Historicus Wally de Lang deed jarenlang onderzoek naar het lot van honderden Joodse mannen uit Amsterdam die werden opgepakt bij de eerste grootste razzia's in West-Europa. 150 van hen werden vermoedelijk door de nazi's als proefkonijn gebruikt voor de gaskamers,
"De mannen stierven volgens de nazi's niet snel genoeg tijdens de dwangarbeid", zegt De Lang. En dus volgde er een dodelijk experiment. Deze proeven zijn uiteindelijk de basis voor de dood van miljoenen Joden in vernietigingskampen als Auschwitz en Sobib贸r.
Door het onderzoek van De Lang krijgen de slachtoffers van de razzia's nu een gezicht. Wie waren de mannen? Waarom werden ze opgepakt? En: hoe zijn ze aan hun eind gekomen?
Dit is een reportage van Annephine van Uchelen & Karel Ornstein
#razzia #concentratiekamp #tweedewereldoorlog
**********************************************************************
Wil je op de hoogte blijven van onze verhalen? Vergeet je dan niet te abonneren.
Volg ons ook op Instagram: nieuwsuur

Reacties
Nieuwsuur
Nieuwsuur 10 dagen geleden
Vond je dit een interessante video, doe dan een duimpje omhoog 馃憤 En vergeet niet te abonneren!
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
Nee dit kennen we onderhand wel deze mensen dken alsof hun de enige zijn die fe klos waren tijdens de oorlog. Waneer gaan jullie de Holodomor bespreken? Of zijn vernietigingskampen door Joden anti semitisch? Canibal island van Genrikh Yagoda bijvoorbeeld. Of de wandaden van Trotsky's wiens echte naam Bronstein was? Nee? D8 ik al
nieooj gotoy
nieooj gotoy 6 uur geleden
Kent iemand hier het boek 'Germany must perish'?
asioe kiou
asioe kiou Dag geleden
opsluiten van). Kritiek dan kun je een middelvinger krijgen
vbddfy euuyt
vbddfy euuyt 2 dagen geleden
Laten we hopen dat dit niet meer zal gebeuren ,maar dit moment is de eindtijd van dit stelsel van dingen begonnen !
nieooj gotoy
nieooj gotoy 6 uur geleden
dat er ooit kampen zullen komen, van werkkampen tot quarantaine kampen voor mensen die twijfelen aan overheidsbeleid. Dit zijn humane en redelijke wensen voor mense
sehhi vooty
sehhi vooty 3 dagen geleden
bewijst de geschiedenis wel.
asioe kiou
asioe kiou Dag geleden
"We hadden dit nooit kunnen vermoeden". "
Mass
Mass 4 dagen geleden
Nu maar hopen dat mensenrechten gerespecteerd blijven worden en keuzevrijheid blijft in de meest belangrijke kwestie nu: het wel of niet nemen van vaccin. Onafhankelijk en kritisch mogen denken en keuzevrijheid is de basis voor het in stand houden van de democratie. Wanneer groepsdenken gaat domineren krijg je ontaarding en dictators, dat bewijst de geschiedenis wel.
sehhi vooty
sehhi vooty 3 dagen geleden
Indrukwekkende docu maar ik moest dan wel weer stiekem lachen om die Joodse jongen op het einde die uit de Tora zat te lezen Op zijn vest stond "In gold we trust".
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
Kent iemand hier het boek 'Germany must perish'?
vbddfy euuyt
vbddfy euuyt 2 dagen geleden
zolang we dit maar nooit vergeten ... te triest
Melanie Van der bril
Melanie Van der bril 5 dagen geleden
Dank u voor de waarheid. En voor het prachtig werk. Men moet de waarheid kunnen om te " begrijpen"!Wie was de eigenaar van het kasteel?
Melanie Van der bril
Melanie Van der bril 4 dagen geleden
@Deez Nutz grappig maar waar. Maar echt , wie was de eigenaar van dat kasteel "voor de feiten"... ik hoop niet wie ik denk!
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
Lol de waarheid word geschreven door de winnaars
t t
t t 5 dagen geleden
Ik keek tot seconde 0:24 en stop er mee ivm miljoenen dieren in Nederland dagelijks vergast worden en levenslang binnen staan. Voor mij geen verschil. Om deze reden kies ik voor vegetarisch en melk vervangers. Ik ga dus niet zeggen oh wat erg. Nee ik maak betere keuzes om hier niet indirect aan mee te doen. (Vergassen van andere en het opsluiten van). Kritiek dan kun je een middelvinger krijgen
SAMURAI K9S
SAMURAI K9S 7 dagen geleden
History repeats
Els van 't Veer
Els van 't Veer 7 dagen geleden
mijn vader s op gepakt, en heeft 2 jaar in duitslandse fabrieken gewerkt, hij moest geweren maken voor de duitsers, gelukkig was hij na twee jaar weer terug in nederland, in 1947 heeft hij mijn moeder leren kennen, en ben ik in 1948 geboren, met mijn zus, en broer.
mefharet koca
mefharet koca 8 dagen geleden
Veel gehoorde opmerking... "mag nooit meer gebeuren"... het gebeurt nog steeds in de wereld!! Kijk naar China!! wat er met de oeigoeren gebeurt. Kijk naar de Myanmar wat ze met met Rohingya bevolking doen!!. De wereld weet dit maar doet er niks aan....
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
Noemt alleen weer Moslims wat een toeval
Evert Niggendijker
Evert Niggendijker 8 dagen geleden
Laten we hopen dat dit niet meer zal gebeuren ,maar dit moment is de eindtijd van dit stelsel van dingen begonnen !
脕kos Pesti
脕kos Pesti 8 dagen geleden
Het gebeurt nog steeds, zie China en de Uyghuren.
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
Krijg je ervan als je burgers per duizenden gaat afslachten. Kijk de docu 'terror in Xing Yang'
AquaMose Irrigation
AquaMose Irrigation 8 dagen geleden
Respect!
cloneboy28
cloneboy28 9 dagen geleden
Het verhaal van 9:16 geeft goed aan dat niet alle Duitsers nazi's waren, zowel de wehrmacht soldaten als ander overheids personeel. Heel veel mensen vergeten dat nog al eens. Gelukkig zaten er ook goede mensen tussen die hun leven hebben geriskeerd om joden te helpen om te verplaatsen of onderduiken. Ik vind dat we hier ook een les uit moeten trekken dat mensen samen sterk zijn en hun eigen leven op het spel durven te zetten ongeacht van religie, ras of nationaliteit.
Murat SB
Murat SB 9 dagen geleden
De vloek van Mozes.....
blazn0
blazn0 9 dagen geleden
Over 50 jaar zie je ook zo een documentaire. Maar dan over covid en de vaccinatie.
Ron Verbrugghe
Ron Verbrugghe 5 dagen geleden
@Aimless Idiot blazn0 heeft wel gelijk zoek de naam Klaus Schwab die zal het even uitleggen wat de bedoeling is. Covid-19 is een dekmantel voor het reduceren van de wereldbevolking. geloof of geloof het niet maar zou zeggen ga even googelen en word wakker. Dit zijn de feiten en niet anders.
blazn0
blazn0 8 dagen geleden
@Aimless Idiot 馃ぃ馃槀 jullie overheids wappies nemen alles ook zo serieus. "Heb je bewijs om je claim te onder bouwen" vraagt hij. En ja wat een overheids wappie als jij niet snapt is dat the great reset ook complot theory was 馃ぃ tot dat de overheid er zelf voor uit kwam. En dan ben jij nog te dom om in te zien dat jij voor gelogen word. Net als de covid paspoort, dat werd vorig jaar ook bestempeld als complot theory 馃ぃ tot dat de overheid er zelf mee kwam, en ook toen was jij te dom om even verder na te denken. Mondkapjes werken voor geen meter, maar toch laat jij je muilkorven 馃ぃ En daarbij heb ik een website waar overledenen na vaccinatie worden bijgehouden. Dat zijn er nu al aardig wat. En over heel de wereld zeggen ze "ja, deze mensen waren al oud, dus dat is normaal " 馃槀 Blijf jij maar lekker een overheids wappie met je bewijs het maar.
shaving ryan's privates
shaving ryan's privates 8 dagen geleden
@Aimless Idiot dat is altijd met die gekkies. Daar hoef je geen seconde van je leven te verspillen
Aimless Idiot
Aimless Idiot 8 dagen geleden
Heb je bewijs om je claim mee te onderbouwen? Zo ja dan zou ik daar graag even naar willen kijken, ik ben zeer benieuwd. 鈽猴笍 (En dan bedoel ik wel goed onderbouwd onomstotelijk bewijsmateriaal, want het valt me namelijk op dat veel dergelijk "bewijs" dat soms door mensen wordt aangedragen in feite niks meer is dan een serie indirecte en ongefundeerde al dan wel verkeerd ge茂nterpreteerde informatie die in essentie eigenlijk niks te maken heeft met wat er geclaimd wordt.)
Floris
Floris 9 dagen geleden
The things that humans are capable of doing, only emphasizes again that we're animals. Stupid vessels
Chris Veenendaal
Chris Veenendaal 9 dagen geleden
Laten we alert blijven om medische experimenten van belanghebbenden waar enig twijfel bestaat of het goed is voor mensen om te strijden voor grondwettelijke lichamelijke onaantastbaarheid van je lichaam. Ook strijden op basis daarvan niet gediscrimineerd te mogen worden tot deelname aan de samenleving. Laten we alert blijven te voorkomen dat er ooit kampen zullen komen, van werkkampen tot quarantaine kampen voor mensen die twijfelen aan overheidsbeleid. Dit zijn humane en redelijke wensen voor mensen die beseffen dat het volk leiders blijven kiezen die 100% voor het volk gaan, inplaats dat ze steeds wordt verteld wat goed voor ze is. Laten we alsjeblieft nooit zeggen achteraf: "We hadden dit nooit kunnen vermoeden". "
qmpzvn
qmpzvn 9 dagen geleden
De kampen zullen er zeker komen op korte termijn! Kamp Groningen is al opgezet.
marcel van der velden
marcel van der velden 9 dagen geleden
zolang we dit maar nooit vergeten ... te triest
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
@Magical Forces Omdat de Joden zielig zijn. Hun doodskampen in Rusland worden vaak genoeg ontkent. Ontken je deze genocide ga je de bak in...
Magical Forces
Magical Forces 9 dagen geleden
Waarom dit niet vergeten en andere oorlogen wel vergeten, over andere oorlogen in de wereld wordt nooit stil bijgestaan.
Thom E.
Thom E. 9 dagen geleden
Indrukwekkende docu maar ik moest dan wel weer stiekem lachen om die Joodse jongen op het einde die uit de Tora zat te lezen Op zijn vest stond "In gold we trust".
Ilse Sjoerdsma
Ilse Sjoerdsma 9 dagen geleden
Laten wij deze mensen nooit vergeten en ook n贸贸it vergeten wat voor gruweldaden er zijn gepleegd door mensen die zichzelf edeler en beter dan andere mensen achtten.. Opdat Wij Nooit Vergeten..
Marina P猫res
Marina P猫res 4 dagen geleden
Liefste, Excuseer me dat ik op deze manier contact met u heb opgenomen, ik stel mezelf voor: mevrouw Marina P猫rez van Franse afkomst, ik woon al een tijdje in Frankrijk. Soms vraag ik me af waarom ik op aarde ben, omdat ik lijd aan een ernstige ziekte die keelkanker is. Helaas voor mij werd dit gangreen niet snel ontdekt, en daarom verspreidde het zich in mijn bloed. Ik heb een bedrag van 200.000 euro dat ik graag zou willen schenken aan een betrouwbaar, eerlijk en serieus persoon, zodat hij er goed gebruik van kan maken. Ik ben ook al 5 jaar weduwe en het verlies van mijn man heeft me veel geraakt, en ik kon pas op deze dag hertrouwen, hij was mijn enige liefde en zonder hem ben ik niets. We hadden geen kinderen v贸贸r deze tragedie. Ik zou van dit bedrag, dat staat voor jaren van hard werken en zwoegen, een donatie willen maken voordat mijn dood zeker is, aangezien mijn dagen geteld zijn bij gebrek aan dit gangreen dat aan me knaagt. In Frankrijk konden artsen geen remedie vinden, maar een kalmerend middel. Het is belangrijk voor mij om te sterven wetende dat het enige wat ik nog over heb in de handen van een goed persoon is en ik zou later graag willen weten of je van dit geschenk kunt profiteren. Dus als iemand ge茂nteresseerd is in het ontvangen van een donatie van 200.000 euro, kunt u contact met mij opnemen via mijn WhatsApp-nummer: +33755308093
Karel de Kale
Karel de Kale 4 dagen geleden
@Magical Forces Nederland als zodanig bestond niet.Het waren private Joodse slavenhandelaren, die onder de vlag van de WIC uit Afrika de slaven naar Zuid Amerika vervoerden. Ook de plantages in Suriname waren in Joodse handen, lees ook over de eeuw van Ferrier- de Joodse kolonisatie van Suriname.
Magical Forces
Magical Forces 4 dagen geleden
@ilse Sjoerdsma, ik ben het allang alweer vergeten, waarom mag ik deze 鈥済ruweldaden鈥 niet vergeten? Weet je hoeveel gruweldaden er gepleegd zijn in de wereld en nu nog steeds, dat zijn we toch ook vergeten of het interesseert ons niet. En de gruweldaden die Nederland heeft gepleegd daar bedoel ik mee de slavenhandel en landen inpikken etc, waarom herdenken we dat niet elke jaar zo uitgebreid als de zogenaamde holocaust?
Karel de Kale
Karel de Kale 9 dagen geleden
@John Kingeef Ken jij de geschiedenis wel? Wat doen de Israeli's met de Palestijnse bevolking? The etnic cleansing of Palestine-Ilan Pappe. Waarom greep de Joodse warlady Madeline Albright wel in bij de oorlog in Servie en kijkt zij niet om naar het vermoorden van Palestijnse kinderen! Integendeel zij vindt dat normaal. Jij dus ook?
John Kingeef
John Kingeef 9 dagen geleden
Massa's politici prevelden op 4 mei vroom deze woorden. Dit mogen wij nooit vergeten. 1992 - 1995 Voormalig Joegoslavi毛. Dezelfde politici deden niets toen mensen weer in kampen werden gestopt. Holle woorden. Niets waard.
Robert Broek
Robert Broek 9 dagen geleden
It's all vatican system first Egypt's killed with romans after it templers and after that Nazis and its still the same Nazi system police and army only got new logo and uniforms and word choices 馃槈the still jumping out of police cars to run after people just like piet demostrations and lockdown 馃槇and only a onwner can gif his property a law if your not property nobody can gif you a law 馃槇police are youth from ww2 馃槈hand in your pants or car or home is slavesystem only a owner can do that by his property 馃槇
church ben
church ben Dag geleden
@Robert Broek "hun hebben hem er zelf op gespijkerd" lol. hoe kun je ZO slecht zijn in je eigen taal. je bent toch ook naar school geweest? geen excuus om ZO dom te zijn in 2021, echt niet :p
Robert Broek
Robert Broek 3 dagen geleden
@church ben jij denk ook dat de kerk en jesus 1 zijn he馃槀馃槈lokken jou er alleen mee hun hebben hem er zelf op gespijkerd馃槈666 is God 6 prothons 6 neutrons 6 electrons the enemy of slavedrijvers secte 馃槈
church ben
church ben 4 dagen geleden
@Robert Broek ah. dat hielp niet :P je nederlands is bijna net zo slecht. maar. okee, ik laat m'n doctoraat wel voor wat het is en ga voortaan naar semi-analfabeten op het internet luisteren :) jij weet blijkbaar heel goed wat de waarheid is.
Robert Broek
Robert Broek 9 dagen geleden
@church ben church馃槈ouwe arm uit je aars halen lees waarheid beter馃槇馃槀zit een leven ouwe leugens arm in馃槀
church ben
church ben 9 dagen geleden
als je onzin verkondigt in het engels, zorg er dan eerst voor dat je de taal spreekt :P bijna niet te lezen zo slecht
Daniel Carver
Daniel Carver 9 dagen geleden
Jammer dat Nederland nog slaapt......
Deez Nutz
Deez Nutz 4 dagen geleden
Helaas het witte schuldgevoel van de holodinges zit diep. De jeugd is wel meer wakker.
Chris Veenendaal
Chris Veenendaal 9 dagen geleden
Gelukkig ben jij nog alert. Blijf scherp.
Alex Schneider
Alex Schneider 9 dagen geleden
Intressant
Mohammed Ibnkhalifa
Mohammed Ibnkhalifa 10 dagen geleden
En zo zullen anderen weer behandeld worden als racisme niet vanaf de wortel wordt aangepakt zonder compromissen
Karel de Kale
Karel de Kale 9 dagen geleden
Mohammed: The etnic cleansing of Palestine-Ilan Pappe
dawud april
dawud april 9 dagen geleden
Goed gezegd ustaadh
hout00gje
hout00gje 10 dagen geleden
De meerderheid van de mensen zag het toen niet. De meerderheid van de mensen ziet het nu niet. Toch hoop ik dat we , vanwege connecten wereldwijd via internet, de kwaadaardigheid die zoiets onmenselijks regiseert, nu een halt toe kunnen roepen. Ook al ziet de meerderheid nog steeds niet wat er momenteel gebeurt.
Lea Spr
Lea Spr 8 dagen geleden
Niet waar, er zijn geen gedwongen vaccinaties hier in Israel.
hout00gje
hout00gje 8 dagen geleden
@Simon Het 铆s concreet. Wat versta jij onder concreet?
Chris Veenendaal
Chris Veenendaal 9 dagen geleden
@Simon Jammer dat er nog zoveel papagaaien van de media zijn. Vroeger werden mensen die de overheid niks vonden ook gedegradeerd tot onmensen. Laten we nooit zeggen dat we dit nooit konden vermoeden, nadat mensen gedwongen werden hun lichamelijke onaantastbaarheid op te geven in bijv. Quarantainekampen.
Chris Veenendaal
Chris Veenendaal 9 dagen geleden
Gelukkig ben jij alert, dat is goed nieuws. Blijf alert.
Simon
Simon 9 dagen geleden
@hout00gje oh oke wel gewoon standaard wappie dingen. Ik dacht misschien iets concreets
berry
berry 10 dagen geleden
De wereld is nog steeds hetzelfde als toen. Hetzelfde gebeurt nu met de uyghuren, maar niemand die er wat aan doet.
Karel de Kale
Karel de Kale 8 dagen geleden
@Dude 0853 The etnic cleansing of Palestine-Ilan Pappe
upwk7
upwk7 8 dagen geleden
De Killing Fields in Cambodja 3 miljoen doden
Dude 0853
Dude 0853 8 dagen geleden
Hoewel er misschien overeenkomsten zijn, verwacht ik dat die situatie enigszins anders is. Het is dus niet exact hetzelfde.
Karel de Kale
Karel de Kale 9 dagen geleden
@John Kingeef Joego Slavie was de oorlog van Madeline Albright, de Joodse warlady, die bij het vermoorden van Palestijnse kinderen de andere kant opkijkt. Ons leger had daar niets te zoeken, zij dient volgens de originele grondwet ter bescherming van het eigen grondgebied en de bescherming van de Native Nederlander. Niet om de proxy oorlogen van de US en Israel te assisteren.
Karel de Kale
Karel de Kale 9 dagen geleden
@Bernard Iedere (koloniale) oorlog heeft een economische grondslag en het gaat maar door, totdat alle grondstoffen van de wereld in bepaalde handen zijn.
Dutch84
Dutch84 10 dagen geleden
Nieuwsuur maakt prachtige docu's
watje janssen
watje janssen 10 dagen geleden
blijft triest
Hala Izzadin
Hala Izzadin 10 dagen geleden
In en in triest wat er is gebeurd. Viel me op dat de kleinzoon van Aron Sneer als twee druppels water op hem lijkt!
Patrick
Patrick 10 dagen geleden
Ik had datzelfde idee
Jesus Saves
Jesus Saves 10 dagen geleden
Genocide ligt weer op de loer, ziet u het?
Jesus Saves
Jesus Saves 7 dagen geleden
@TheWiseMagpie1 amen
TheWiseMagpie1
TheWiseMagpie1 7 dagen geleden
@Jesus Saves Ok茅..! Het principe is me bekend, alleen de afkorting niet..馃槈 En nee, "goede werken" daarmee komen we niet in de hemel. Alleen door Christus'Offer. 馃槉 De NGB vertaling uit 1951 komt redelijk overeen met de King James, trouwens! En ook de HSV, die nieuwer is ( Herziene StatenVertaling).
Jesus Saves
Jesus Saves 7 dagen geleden
@TheWiseMagpie1 daarmee wordt bedoeld once saved always saved. Er zijn ongeredde Christenen die menen dat je je redding kunt verliezen danwel moet verdienen. Zij geloven dus in een 鈥榳orks based salvation鈥 en geloven niet in Zijn volbrachte werk. Ephesians 2:8-9 King James Version 8 For by grace are ye saved through faith; and that not of yourselves: it is the gift of God: 9 Not of works, lest any man should boast.
TheWiseMagpie1
TheWiseMagpie1 7 dagen geleden
@Jesus Saves Even een vraagje..wat bedoel je precies met "OSAS"?
Jesus Saves
Jesus Saves 7 dagen geleden
@TheWiseMagpie1 dank u dat wens ik u ook. Ik volg Zijn woord en bestudeer grondig de profetie毛n met velen broeders en zusters uit de hele wereld. Weet dat Gods profetische tijdklok Isra毛l is. Roepen ze daar nu 鈥榩eace and safety鈥? en willen ze Zijn land opdelen middels een tweestaten verdeling? 1 Thessalonians 5:1-4 King James Version 5 But of the times and the seasons, brethren, ye have no need that I write unto you. 2 For yourselves know perfectly that the day of the Lord so cometh as a thief in the night. 3 For when they shall say, Peace and safety; then sudden destruction cometh upon them, as travail upon a woman with child; and they shall not escape. 4 But ye, brethren, are not in darkness, that that day should overtake you as a thief.
Pool Bal
Pool Bal 10 dagen geleden
馃寛馃懡 8:19
NASA鈥橲 Perseverance Rover鈥檚 First 360 View of Mars (Official)
1:01
NASA Jet Propulsion Laboratory
Weergaven 6 mln.
NF - CLOUDS
4:14
NFVEVO
Weergaven 10 mln.
K*tschool | HERRES #1 | NPO 3
7:54
Maarten van Rossem - Studium Generale
1:37:56
University of Twente / Universiteit Twente
Weergaven 388K
Is biologische voeding gezonder?
39:00
De henrettede i Norge 1772-1876.
31:23
Arkivverket
Weergaven 31K
NASA鈥橲 Perseverance Rover鈥檚 First 360 View of Mars (Official)
1:01
NASA Jet Propulsion Laboratory
Weergaven 6 mln.
NF - CLOUDS
4:14
NFVEVO
Weergaven 10 mln.
K*tschool | HERRES #1 | NPO 3
7:54
De grootste partijen uitgelegd
43:43
NOS op 3
Weergaven 493K
Mortal Kombat 2021 - Official Trailer | 4K
2:54
Heavy Spoilers
Weergaven 5 mln.
10 IRRITATIES TIJDENS DE GYMLES 2.0!
10:46
Dylanhaegens
Weergaven 675K
To due date #13 | De bevalling van Ted
47:03
Daft Punk - Epilogue
7:58
Daft Punk
Weergaven 23 mln.